دکوراسیون آشپزخونه ناریران
دکوراسیون آشپزخونه چیست ؟
آشپزخانه یا مطبخ یکی از مکان های مهم خانه می باشد که افراد منزل حداقل چند ساعت در روز از آن محل استفاده می کنند. بنابراین دقت در طراحی، چیدمان و دکوراسیون آشپزخانه از نکات مهم در طراحی خانه می باشد.
در زمان گذشته آشپزخانه ها دارای کابینت ثابت و جاسازی شده و محل مشخصی برای اجاق گاز، یخچال و دیگر وسایل آشپزخانه نبودند و در نتیجه طراحی آشپزخانه ساده تر بود. اما امروزه با توجه به استفاده از کابینت های ثابت و جاسازی شده و عدم امکان جابجایی وسایل سنگینی نظیر اجاق گاز، یخچال، فریزر، لباسشویی و… چیدمان و طراحی وسایل آشپزخانه و نورپردازی آشپزخانه باید با دقت انجام پذیرد.
تهویه هوای آشپزخانه : یک آشپزخانه خوب باید به شکلی طراحی شود که هوا در آن جریان داشته باشد و گرما و بوی ناشی از پخت و پز غذا را به خارج منتقل کند.
موقعیت آشپزخانه در خانه : آشپزخانه بهتر است در جبهه هوای سرد قرار داشته باشد. چون محیط آشپزخانه خود تولید گرما می کند. برای این رسیدن به این منظور آشپزخانه باید شمالی-غربی یا شمالی-جنوبی باشد. اگر آشپزخانه شمالی-غربی یا شمالی-جنوبی نباشد، باید به نحوی (مثلاً توسط ایوان یا بالکن) به فضای باز متصل شود.
از نظر طراحی معماری، آشپزخانه ترجیحاً باید در نزدیکی درب ورودی ساختمان واقع شده باشد، زیرا انتقال مواد غذایی خریداری شده به محل نگهداری که همان آشپزخانه است، بهتر میسر خواهد شد. ضمناً آشپزخانه بایستی به پذیرایی و غذاخوری نزدیک باشد.
نحوه چیدمان وسایل : یکی از اصول طراحی معماری توجه به آمد و شدها در فضای خانه و کم کردن آنها تا حد ممکن است. برای کم کردن میزان آمد و شدها در بهتر است وسایل اصلی آشپزخانه (یعنی اجاق گاز، سینک ظرفشویی و یخچال) در یک مثلث با محیطی بین 4.8 تا 6 متر قرار داشته باشند.
– وجود پنجره روبروی سینک ظرفشویی باعث ورود بهتر جریان هوا و نور خورشید شده و در نتیجه میزان طوبت در اطراف سینک را کاهش خواهد داد، به علاوه دید به فضای باز به رفع خستگی فرد کمک خواهد کرد.
– سینک ظرفشویی، ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی به دلیل لزوم دسترسی به لوله کشی آب، باید نزدیک یکدیگر استقرار یابند.
– در نزدیکی اجاق گاز نبایستی پنجره باشد، زیرا جریان هوا باعث خاموشی شعله و خطر آتش سوزی خواهد شد. در دو طرف اجاق گاز باید کابینت کافی وجود داشته باشد.
– یخچال بهتر است در ورودی آشپزخانه قرار داده شود تا سایر افراد خانه دسترسی راحتتری به آن داشته باشند.
استانداردها :
عمق کابینت پایین آشپزخانه : 60 سانتی متر
عمق کابینت بالای آشپزخانه (کابینت هوایی): 35 سانتی متر
ارتفاع کابینت بالای آشپزخانه (کابینت هوایی) از کف: 2 متر
ارتفاع سینک و گاز از کف: بین 85 تا 92 سانتی متر
پهنای استاندارد اجاق گاز: 60 سانتی متر
پهنای استاندارد یخچال: 60 سانتی متر
نورپردازی آشپزخانه : نورپردازی باید به گونه ای باشد که آشپز در محل پخت و پز، پشت به نور قرار نداشته باشد و اگر فقط به نورپردازی سقفی وسط آشپزخانه اکتفا کنیم، ممکن است آشپز هنگام کار در محدوده اجاق گاز یا سینک ظرفشویی از نور کافی بهره مند نباشد.
– نورپردازی سطح اجاق گاز: اغلب آشپزخانه های امروزی مجهز به هود یا هواکش در بالای اجاق گاز هستند که نور لازم می تواند توسط چراغ هود تامین شود. اگر چنین چراغی وجود نداشت، باید اقدام به نصب چراغ مناسب برای تامین نور لازم بر روی سطح اجاق گاز نمود.
– نورپردازی سینک ظرفشویی: برای ایجاد نور کافی در شب، نیاز است اقدام به نصب روشنایی در بالای سینک نمود.
– نورپردازی سطح کابینت هایی که بالای آنها کابینت هوایی قرار دارد: سطح کابینت هایی پایینی که بالای آنها کابینت هوایی (کابینت دیواری) نصب شده، معمولاً نور کافی نخواهند داشت که برای تامین هدف می توان در زیر کابینت های هوایی یک عدد مهتابی نصب نمود.